Viki

Nokia sägs jobba på en egen röstassistent

Siri, Alexa, Bixby och Google kan få finsk konkurrens.

Publicerad Uppdaterad

En patentansökan med arbetsnamnet Viki lämnades nyligen in av Nokia (Nokia Nokia, inte HMD Global som gör Nokiatelefoner). Enligt ansökan handlar det om “assistenter som jobbar med digital kunskap och kombinerar alla datakällor till ett chatt- och röstbaserat system”. Helt enkelt något som lika gärna kunde beskriva Amazons Alexa, Google Now (med Google Home), Apples Siri eller Samsungs kommande Bixby. När Engadget frågade en talesperson på Nokia hälsade denne att patentansökningar knappast är ovanliga, men att de inte kommenterar huruvida det kommer att användas i framtiden.

Med tanke på hur röstassistenter återigen har blivit högaktuellt efter att de flyttat in som nav i det smarta hemmet (med en eller två hickor här och där) ligger det såklart rätt i tiden. Sett till att Nokia äger en hel del mindre företag, som Withings med både hälsoprylar och delar till det uppkopplade hemmet, känns även det som en logiskt väg att gå. Samtidigt finns det inget som säger att vi användare kommer att få se Viki i någon fysisk produkt, eller om det bara handlar om ett underliggande system som i sin tur kommunicerar mot de redan kända assistenterna.

Ser vi till själva namnet får vi inga större associationer. AI:n VIKI i filmen I Robot känns närmast, men den var å andra sidan inte speciellt trevlig. Annars hittar vi en ort i Estland, en polynesisk begravningssång, en ungersk opera och ett streamingföretag i Singapore som delar namnet.

Givetvis ska det ju även nämnas i sammanhanget att det här är det “riktiga” Nokia vi pratar om så att säga. Bara för att de jobbar med något behöver det inte betyda att vi får se något av det i telefonerna från HMD Global som tillverkar Nokiatelefoner på licens. Snarare är det mer osannolikt eftersom de två bolagen i praktiken inte har speciellt mycket med varandra att göra.

I vilket fall blir det intressant att se var hela satsningen på röstassistenter tar vägen.