Kan börja göra telefoner 2016

Nokia sägs planera mobilcomeback

Flera källor uppger att mobiltelefoner med Nokia-märkning kommer att dyka upp igen redan nästa år.

Publicerad Uppdaterad

Efter att Nokia sålt sin mobiltillverkning till Microsoft består företaget av tre delar: Nätverksdelen som just blev större i och med företagets uppköp av Alcatel-Lucent, kartdelen Here som Nokia nu ryktas vilja sälja, och så teknikutvecklingsdelen som det varit väldigt hemligt kring. Det är från denna del Nokia sägs planera sin mobilcomeback.

Det är sajten Recode som citerar två anonyma källor som bägge hävdar att Nokia planerar att lansera mobiltelefoner under 2016. Nokias teknikutvecklingsavdelning sägs också ha en del intressanta projekt inom Virtual Reality under utveckling.

När Nokia sålde av sin Mobiltillverkning fick Microsoft ensamrätt på namnet Nokia på smartphones fram till 2016, vilket ju alltså är nästa år. Men redan nu har Nokia lanserat en surfplatta och ett startskärmsprogram till Android.

Det var förmodligen med viss lättnad Nokia lyckades få Microsoft att köpa deras tillverkningsanläggningar. I dag domineras mobiltillverkningen av billiga kinesiska underleverantörer, och det är osannolikt att Nokia planerar att öppna nya fabriker. Frågan är vilken nivå av engagemang Nokia planerar. Surfplattan är i princip helt konstruerad av Foxconn, med Z Launcher och ett starkt varumärke som Nokias enda egentliga bidrag. Om det är den vägen Nokia planerar även för mobiltelefoner lär vi nog inte få se en bredare comeback, men det är också möjligt att Nokia tar större kontroll över designen och marknadsföringen av produkterna.

Nästa år lär vi veta mer.

Källa