Surprise!

Nokia släpper surfplatta med Android

Här är Nokias första egna konsumentprodukt sedan Microsofts köp.

Publicerad Uppdaterad

Det dröjde inte länge efter nyheten att Nokia tänker licensiera ut sitt namn innan bolaget släppte nästa bomb. Nu ska vi börja med att reda ut detaljerna här. Nokia som nu släpper surfplattan Nokia N1 är alltså det som blev kvar av Nokia efter att bolaget sålde sin mobiltillverkning till Microsoft. Det Nokia som nu släpper en surfplatta är det Nokia som äger kartbolaget Here och som tidigare släppt startskärmsappen Z launcher för Android.

Nokia N1 är en surfplatta med Android 5.0 och Nokias egen startskärmsapp Z Launcher och lanseringen genomförde man under konferensen Slush i Helsingfors. Enligt Nokias produktchef Sebastian Nyström som skötte presentationen på scen innebar Microsofts köp av Nokias mobilverksamhet att Nokia kunde sätta sig ner och börja om på nytt och det gjorde man. Enligt Sebastian frågade man sig om man skulle släppa några nya produkter med Nokia-varumärket och efter erfarenheterna man haft var det alls inte säkert att Nokia skulle släppa produkter för konsumentmarknaden. Resultatet av den interna diskussionen var i alla fall att Nokia beslutade sig för att göra Nokia N1. En del i det beslutet var enligt Sebastian Nyström att man såg något man kunde förbättra och det var att vi använder många appar idag, men enligt Nokia har problem att hitta de apparna eftersom de ofta är gömda någonstans på en av flera startskärmar eller i en mapp. Svaret på den funderingen är så klart Nokias startskärmsapp Z Launcher som låter dig skriva en bokstav på skärmen och sedan få appar på den bokstaven serverade. Att göra Z Launcher gratis för alla med Android att ladda ner beskriver Sebastian Nyström som ett litet första steg, men man tyckte även att ett ”så här innovativt gränssnitt behöver en matchande produkt”. Nokia N1 är tillverkad av en bit aluminium med sandblästrad yta och det ska inte finnas några vassa kanter utan allt är avrundat. Nokia hävdar också att den med sin 64-bitars processor på 2,3 Ghz ska vara riktigt snabb.

Produkten i sig tillverkar inte Nokia själva, utan för det använder man sig av en partner. Det sägs att partnern i fråga är Foxconn som även tillverkar åt bland annat Apple. Nokia lovar att plattan ska finnas till försäljining i Kina lagom till det kinesiska nyåret i mitten av februari och först senare ska plattan komma även till Europa. 

Utseendet på Nokia N1 gör att den påminner en hel del om Ipad Mini. Direkt från låsskärmen ska man kunna ta sig snabbt och enkelt till någon av favoritapparna och den uppdaterade versionen av Nokias startskärmsapp Z Launcher ska lära sig vad du använder och bli bättre med tiden. Skärmen på Nokia N1 är på 7,9 tum och kontakten för att ansluta och ladda surfplattan ska vara den första med Micro USB Type-C vilket innebär att du kan trycka i kontakten åt valfritt håll. 

Här är Nokias egen film om den nya produkten:

Källa

Fakta Nokia N1
Mått: 200,7 x 138,6 x 6,9 mm
Vikt: 318 gram
Skärm: 7,9 tum, IPS, 2048 x 1536 pixel
Operativsystem: Android 5.0 Lollipop med Nokia Z Launcher
Processor: 64 bitars Intel Atom Z3580, 2,3 Ghz
Arbetsminne: 2 GB
Lagringsutrymme: 32 GB
Kamera: 8 megapixel med autofokus, främre kamera på 5 megapixel, videoinspelning i 1080
I butik: Ingen uppgift
Pris: Ingen uppgift