https://www.mobil.se/nyheter/nokia-telefoner-skickade-kanslig-anvandardata-till-kina
566765
Nyheter
Oklart vem som äger servern

Nokia-telefoner skickade känslig användardata till Kina

Den statliga norska tv-kanalen NRK uppger att personuppgifter om Nokia 7 Plus-användare har skickats till en server i Kina.

HMD Global – som nu mer äger rätten till varumärket Nokia när det handlar om mobiltelefoner – har hamnat i blåsväder efter att det visat sig att företaget har skickat känslig användardata kring Nokia 7 Plus-användare till en server i Kina. Det framgår av datapaket som den norska statstelevisionen NRK har tittat närmare på, och som till stora delar påminner om kod om installeras på telefoner avsedda för den kinesiska marknaden. Det kan förstås handla om ett misstag av något slag, eller så har man helt medvetet försett telefonerna med koden. 

Vill inte avslöja serverägaren

HMD Global har medigivit att vissa av deras telefoner myket riktigt har skickat data till en server i Kina. Man vill dock inte svara på vem som äger servern. Enligt uppgifter från de kinesiska it-myndigheterna så ska den dock tillhöra det statsägda telefonbolaget China Telecom. Det var efter ett tips från en tittare som NRK började granska datapaketen, som bland annat innehåller uppgifter om geografisk position, SIM-kortsnummer och telefonens serienummer. Den finska dataombudsmannen har nu sagt att man kommer att inleda en närmare granskning av saken. 

Relaterade artiklar