Licensavtal

Nokia tillbaka som mobilmärke

MONTAGE: Nokia N9 med Android 5.0 Lollipop.

Ett nystartat finskt företag har slutit ett antal avtal som gör dem till ensam innehavare till rätten att göra Nokia-märkta mobiler och surfplattor.

Publicerad Uppdaterad

HMD Global är ett nystartat företag med huvudkontor i Helsingfors. De har ett antal gamla Nokiaveteraner i toppen och får nu genom ett antal slutna avtal börja tillverka Nokiamobiler.

Företaget har tecknat ett avtal med Nokia Technologies som ger dem ensamrätt på varumärket Nokia på mobiltelefoner och surfplattor de närmaste tio åren. I avtalet ingår rätten att använda de patent som Nokia äger som behövs för tillverkningen.

När Nokia sålde mobiltillverkningen till Microsoft frånsade man sig rätten att göra smartphones under ett antal års tid, men behöll varumärket. För enklare så kallade feature phones tog Microsoft över produktionen och rätten till varumärket. Även den biten tar HMD Global över. Man har köpt rätten att göra feature phones med varumärket Nokia fram till 2024 från Microsoft.

Microsoft säljer dessutom produktionsanläggningarna för feature phones till FIH Mobile, ett dotterbolag till Foxconn som är en av jättarna i produktionsledet. Tanken med transaktionen är att HMD tar över Microsofts Nokia-linje för feature phones utan att behöva äga fabrikerna där de tillverkas.

Enligt HMD Globals pressrelease är planen att satsa drygt 4 miljarder kronor under tre år, finansierat av investerare och vinster från den befintliga feature phone-försäljningen, på att återuppliva Nokia som smartphonemärke.

Enligt HMD är planen att tillverka vackert designade och välkonstruerade smartphones och surfplattor med Android som operativsystem. HMD:s vd blir Arto Nummela, tidigare hög chef inom Microsoft och Nokia, och styrelseordförande blir Florian Seiche med liknande bakgrund.

Källa