Den tid som flytt i modern tappning

Nokia tittar bakåt med moderna retromobiler

Nokia tar tillbaka klassisk design med nya knappmobiler.

Publicerad Uppdaterad

Nokia introducerar tre stycken nya mobiler där man flirtar med klassisk Nokia-design, samtidigt som man vill erbjuda mobiler för personer som känner att de vill gå på ”mobil-detox”. Nokia själva kallar dem för funktionstelefoner som ska erbjuda alternativ för dem som vill dra ner på sitt digitala beroende och det se kallar för den ständiga ”alltid på”-kulturen, eller som reservtelefoner.

Nokia 5710 XpressAudio hämtar inspiration från gamla Nokia 5310 men ger den bland annat ett större batteri och särskilda knappar för ljudkontroll, samtidigt som man introducerar en helt ny funktion - inbyggda lurar. Lurarna fungerar som vanliga trådlösa lurar, men mobilen fungerar även som laddfodral där lurarna placeras bakom en lucka på mobilens baksida. Däremot ska det inte finnas stöd för strömmande tjänster, så det är klassiska mp3-filer som gäller. Nokia 5710 XpressAudio blir tillgänglig i augusti i vit/röd och svart/röd med en prislapp på 999 kronor.

Nokia 2660 Flip är precis vad det låter som, en vikbar mobil. Den saknar dock vikbar skärm utan har skärm på ena halvan och fysisk knappsats på den andra. Enligt Nokia mobilen vara extra lämpad för personer med särskilda behov tack vare stora knappar och att den kan kopplas samman med hörapparater. Den har dessutom en nödknapp som kontakter fem på förhand registrerade personer. Nokia 2660 Flip levereras med en laddstation för att användaren lätt ska veta var mobilen finns och slippa pyssla med laddsladdar. Nokia 2660 Flip blir tillgänglig i augusti med en prislapp på 999 kronor.

Man lanserar också Nokia 8210 4G som är en modern version av Nokia 8210 som lanserades 1999 och det senaste tillskottet i Nokias Originals-serie. Det är inte bara utseendet som påminner som gamla tider utan så även batteritiden som uppges ha en taltid på 6-7 timmar och en standbytid på 19-29 dagar. Nokia 8210 4G blir tillgänglig i augusti i färgerna blå, röd och sand med en prislapp på 899 kronor.