https://www.mobil.se/nyheter/nokia-varst-pa-att-doda-bakgrundsprocesser
566459
Nyheter
Dontkillmyapp.com

Nokia värst på att döda bakgrundsprocesser

Huawei har fått mycket skit för att agressivt spara ström genom att förhindra appar från att köra i bakgrunden, men HMD Global visar sig vara ännu värre syndare när sajten Dontkillmyapp.com har sammanställt information.

Alla vill ha så mycket batteritid i sin mobil som möjligt, samtidigt som man vill att appar ska kunna fungera i bakgrunden även när man inte använder dem. Dessa två mål konkurrerar med varandra, och Androidsystemet har funktioner för att begränsa appaktiviteten i bakgrunden och förlänga batteritiden. Vissa tillverkare är dock mer agressiva än så med att stänga av bakgrundsaktiviteter, ibland till den grad att vissa tjänster inte fungerar som det är tänkt.

Sajten dontkillmyapp.com har sammanställt vilka tillverkare som är värst på att strypa bakgrundsprocesser, och ger råd hur du kan åtgärda det med olika tillverkares mobiltelefoner.

Huawei fick mycket uppmärksamhet för sitt agressiva batterisparande när mediespelaren VLC tog bort Huaweis telefoner från listan över modeller som appen stödde, för att det inte gick att spela upp musik i bakgrunden med Huaweis strömsparfunktioner, men i Dontkillmyapps genomgång visar det sig överraskande vara Nokiatelefonerna som är den värsta boven.

Lovar i princip oförändrad version

Överraskande eftersom HMD Global är med i Googles Android One-program som lovar en i princip oförändrad Androidversion mot Googles. Åtminstone på HMD Globals telefoner med Android 9.0 Pie finns dock en bakgrundsprocess som heter Battery Protection, som inte är en standardfunktion utan är utvecklad av företaget Evenwell. Denna process dödar skoningslöst alla tredjepartsappar efter 20 minuter om skärmen är släckt. Det innebär att funktioner som stegräknare och sömnloggar, och till och med tredjepartsappar för väckarklockor, inte fungerar som de ska.

Att vitlista de appar man vill ska fungera i bakgrunden hjälper inte, men man kan tvångsavsluta processen Battery Protection, vilket hindrar strömsparfunktionen fram tills du startar om telefonen nästa gång.

På andra plats hamnar Oneplus, som från och med Oneplus 5 börjat agressivt stänga av appar i bakgrunden. Du kan vitlista dem, men nya systemuppdateringar av telefonen har haft en tendens att nollställa dessa inställningar.

Xiaomi och Huawei hamnar på tredje- och fjärdeplatsen. Bägge är rätt skoningslösa med att stänga av appar i bakgrunden utan att tala om det, men man har åtminstone gott om inställningar som gör att de appar som behöver det får vara i fred, och Dontkillmyapp förklarar hur du gör.

Källa

Ämnen