Olika versioner

Note 4 får 64 bitar – men inte i Sverige

Flera Samsungmobiler säljs med olika systemchip på olika marknader och Galaxy Note 4 är inget undantag. För Sverige är beskedet att mobilen kommer med Snapdragon 805, medan andra versioner får ett chip med stöd för 64 bitar.

Publicerad Uppdaterad

Samsung Galaxy Note 4 kommer, oavsett utgåva, inte att vara en 64-bitarsmobil – 64-bitarsstöd kommer först när Android L släpps. Däremot kommer mobilen att ha ett systemchip med 64-bitars processorkärnor – men bara på de marknader där mobilen säljs med Samsungs eget Systemchip Exynos 5433

När Mobil frågade Andreas Bergkvist, produktchef för mobiltelefoner på Samsung i Sverige, tidigare om den svenska releasen av Note 4 berättade han att den nordiska versionen skulle utrustas med Qualcomms Snapdragon 805 istället för Samsungs eget chip. 

Enligt Samsung väljer man att använda olika systemchip i modeller som ska produceras i stora serier i syfte att minska trycket på en enskild leverantör. En annan orsak kan vara att olika systemchip har olika typer av modemkretsar – med frekvensstöd anpassade efter specifika marknader.

Exynos 5433 tillverkas, precis som Apples nya A8-processor, med 20 nanometersteknik. Processorkärnorna av typen A57+A53 kommer från ARM och har som standard stöd för ARMv8-A vilket innebär att den klarar 64-bitarsinstruktioner. Processorn har åtta kärnor ordnade i fyra par bestående av en stor och en liten kärna – en strömsparande teknik som AMD kallar big.LITTLE.

Qualcomm Snapdragon 805 är en ren 32-bitarsprocessor med fyra kärnor av typen Krait 450. Snapdragon 805 är tillverkad med 28 nanometersteknik.

Även om dagens Androidmobiler inte får någon extra kraft av 64-bitarskärnorna finns det möjlighet att Exynos 5433-chipet är effektivare i förhållande till strömförbrukningen jämfört med Snapdragon 805 tack vare 20-nanometerstekniken.   

Källa