Annons

Delade uppgifter

NSA har spionerat på 106 000 SIM-kort

Amerikanska och brittiska underrättelsetjänster ska ha tillgång till krypteringsnycklar för över hundra tusen SIM-kort, uppgifter som dock tillverkaren av korten bestrider.

Förra veckan kom det fram att amerikanska NSA och dess brittiska motsvarighet har kommit över krypteringsnycklar till åtminstone 106 000 SIM-kort och matchat dessa med dess fysiska motsvarigheter. Detta för att mer eller mindre obehindrat kunna kolla all trafik som hanteras med de aktuella korten.

SIM-korten ska ha tillverkats av Amsterdambaserade Gemalto och uppgifterna kommer från visselblåsaren Edward Snowden. Gemalto som även gör bankkort och pass hävdar dock själva att intrånget inte påverkar varken användarna av korten eller att det kommer att innebära någon ekonomisk påverkan alls. Telia är en av Gemaltos kunder och där säger man till IDG att man ser allvarligt på det inträffade och ska följa upp händelsen.

Gemalto är dock förtegna om varför detta skulle vara fullständigt ofarligt och de förnekar heller inte att uppgifterna kan ha hamnat i underrättelsetjänstens händer.

Än så länge finns det inget sätt att ta reda på om ditt SIM-kort kan vara ett av de som är avlyssnade.