https://www.mobil.se/nyheter/nu-aktiveras-ekg-funktionen-for-apple-watch-4-men-bara-i-usa
566301
Nyheter
Kan dröja länge innan funktionen dyker upp här

Nu aktiveras EKG-funktionen för Apple Watch 4 – men bara i USA

Den EKG-funktionalitet som Apple Watch Series 4 ståtar med var mer eller mindre huvudnumret vid presentationen av klockan tidigare i höst. Och nu har Apple till slut valt att aktivera finessen.

Apple slog verkligen på stora trumman när det gällde EKG-funktionaliteten vid offentliggörandet av den senaste generationens Apple Watch. Apple har alltid velat profilera Apple Watch som något av en hälso-enhet, och EKG har funnits med i planerna under lång tid. Därför var det stora nyheter när man äntligen kunde leverera på området. Men klockan släpptes utan att ha funktionen aktiverad, och sedan blev det nästan kusligt tyst. Vad hade hänt? Saknades någon form av tillstånd? Hade man stött på tekniska problem? Det vet vi fortfarande inte, men oavsett vad det handlade om så har man nu uppenbarligen löst saken. För nu är funktionen aktiverad för amerikanska användare. 

Varnar vid misstänkta mönster

EKG:et kan läsas av via elektroder i klockans krona samt med hjälp av de LED-lampor som finns på undersidan av enheten. I samband med uppdateringen aktiveras också funktionen som varnar för oregelbunden hjärtrytm. Att EKG-funktionen aktiverats i USA innebär dock inte att den är på gång i resten av världen. Faktum är att det kan dröja flera år innan den saken blir verklighet, och risken att det aldrig händer är överhängande. Varje land har sin godkännandeprocess och på vissa håll måste Apple genomföra studier som kan ta flera år att slutföra.