Annons

Deklarationen elektroniskt – nu på väg till 5 miljoner svenskar

Nu: Deklarera med mobilen och digital brevlåda – få skatteåterbäringen tidigare

Under pandemin och med vaccinbevis så har många svenskar skaffat digital brevlåda. Det gör att de även får deklarationen digitalt och sköter du din deklaration med mobilen kan du få eventuell skatteåterbäring redan 5 - 8 april.

Publicerad Uppdaterad

Mellan den 2 mars och den 7 mars skickas årets deklaration ut till de 5,1 miljoner svenskar som har en digital brevlåda. Redan förra året skickade Skatteverket ut fler digitala deklarationer än tryckta och det senaste året har ytterligare en miljon svenskar skaffat digital brevlåda och får därmed inte någon tryckt deklaration hem i brevlådan. Den som skaffat digital brevlåda senast den 24 februari 2022 får din deklaration dit och då kommer det alltså ingen tryckt deklaration hem i brevlådan.

För att få eventuell skatteåterbäring tidigt behöver du som deklarerar göra det senast den 30 mars. Det gäller om du som deklarerar gör det utan ändringar eller tillägg och slutför det senast den 30 mars antingen via Skatteverkets app, i e-tjänsten på webben, med sms eller med telefon genom att ringa. Du behöver inte ha en digital brevlåda för att få eventuella skattepengar i april, men de som har digital brevlåda får deklarationen tidigare än andra.

Möjligheten att deklarera öppnar den 15 mars och Skatteverket ger rådet att kontrollera uppgifterna i deklarationen noga för att hitta eventuella felaktigheter.

– Glöm inte att kontrollera uppgifterna i deklarationen. Om en uppgift inte stämmer är det viktigt att kontakta den som lämnat uppgiften, till exempel arbetsgivare eller bank, så att de kan rätta tills deklarationstjänsten öppnar den 15 mars. Det är en förutsättning för att kunna godkänna utan ändringar och få skattepengar i april säger Louise Hasslestad, deklarationssamordnare på Skatteverket.

Den som fortfarande får pappersdeklaration får vänta ytterligare både på att få sin deklaration och för att få eventuell skatteåterbäring. De trycka deklarationerna distribueras mellan den 15 mars och 15 april. Sedan är 2 maj den sista dagen att deklarera.