Har funnits på Android ett tag

Nu får även IOS-användarna Waze-liknande funktioner i Google Maps

Google fortsätter att fylla på sin karttjänst Google Maps med funktioner från trafik-appen Waze. Nu kan även IOS-användarna börja rapportera om köer och olyckor.

Publicerad Uppdaterad

För den som mot all förmodan inte kände till det så äger Google trafik- och navigationsappen Waze. Appen utvecklades ursprunligen i Israel, men köptes av den amerikanska techjätten i juni 2013. Under flera år nöjde sig Google med att äga appen och låta den leva ett liv tämligen separerad från företagets andra stora karttjänst Google Maps. På senare år tycks man dock ha kommit fram till att man ska föra över många av de funktioner som gör Waze extra intressant till Google Maps. Inte minst så har man sedan en tid tillbaka erbjudit information om fartkameror och hastighetsbegränsningar i vissa länder.

Och nu går man vidare med ännu en av kärnfunktionerna i Waze, nämligen crowdsourcingdelen som medger att användarna rapporterar in uppgifter om olyckor, vägarbeten och annat som kan hindra trafikflödet. Funktionerna har testats på Android en tid, men kommer nu även att rullas ut till IOS, vilket åtminstone i vår del av världen kommer att innebära att informationen som crowdsourcas lär öka dramatiskt. Sverige är ju som kanske bekant ett land med oerhört hög Iphone-penetration. Uppdateringarna börjar rullas ut globalt med start den här veckan, så om du inte sett någon möjlighet att rapportera i IOS-versionen ännu så är det bara att vackert vänta. 

Källa