Efterlängtad uppdatering

Nu finns Google Maps för Apple Carplay

Den som navigerat med hjälp av Carplay – det vill säga Apples infotainmentsystem för bilar – har så här långt fått hålla till godo med Apples egen karttjänst. Men med IOS 12 öppnar Apple upp för tredjepartstjänster, och nu har Google Maps fått stöd för plattformen.

Publicerad Uppdaterad

Apples egen kart-app Kartor var mer eller mindre en katastrof när den lanserades i september 2012. Appen visade sig vara halvfärdig och späckad med grafikfel och andra buggar. Vissa orter saknades helt och hållet. En liten svensk ort på västkusten som kallas Göteborg gick till exempel inte att hitta i appen, trots att den ändå har 591 000 invånare (ja, faktiskt en bit över 1 miljon invånare, om man räknar in förorterna).

Att återställa förtroendet för en sådan flopptjänst är förstås inget man gör i en handvändning, och även om Apples kart-app är oerhört mycket bättre nu än vad den var för bara ett par år sedan, så ligger man långt efter den i stora stycken imponerande konkurrenten Google Maps. Att den som kör Apple Carplay varit hänvisad till Apples egen kart-app har således varit en enorm källa till irritation bland många bilägare. Men nu har Google Maps till slut anlänt till Carplay. 

Även Waze är på gång

Apple lovade redan i våras att man med IOS 12 skulle öppna upp för tredjeparts-appar för navigation, något som paradoxalt nog blivit en av de mest efterlängtade funktionerna i Apples nya version av operativsystemet. Tillkännagivandet möttes av jubel på utvecklarkonferensen WWDC. Och så här två dagar efter lanseringen av IOS 12 så finns nu Google Maps äntligen för Apple Carplay. Även navigations- och rusningstrafik-appen Waze – som också ägs av Google – ska vara på gång. Men där har man inte hunnit lika långt. Stöd för Carplay rullades ut i den senaste betaversionen av Waze först i slutet av förra veckan, och enligt Waze så handlar det om ”några veckor” innan appen letar sig ut i instrumentpanelerna på bilar med Carplay-stöd.

Källa