IOS 13, Ipad OS och Watch OS 6

Nu finns IOS 13, här är funktionerna och telefonerna det fungerar på

Nya versionen av Ios och Ipad OS liksom Watch OS är på väg. Största nyheten är nog mörkt läge, men det finns en hel del annat också.

Publicerad Uppdaterad

Apple har släppt nya versionen av IOS till befintliga telefoner. Även nya Ipad OS och Watch OS 6 är på väg.

Som alltid handlar det om att den som har en Iphone, Ipad eller Apple Watch får det nya systemet gratis tillgängligt för nedladdning i enhetens inställningsmenyer.

Ios 13 med mörkt läge

När det gäller Ios är mörkerläget den främsta nyheten. Det ersätter ljusa färger med mörka i ett anpassat läge och ska vara mer vilsamt för ögonen samt ha potential att ge bättre batteritid. Dessutom ska appar starta snabbare och FaceID ska vara snabbare. Apple har uppdaterat många av sina egna appar och tydligast märks detta i appen Bilder som ska ge fler möjligheter att redigera bild och film samt kommer ge dig bättre överblick och plockar fram bilder från förr, till exempel återkommande händelser som födelsedagar och kan på det sättet visa samband i din stora bildsamling. Apples kartapp har också gjorts om, men det kommer märkas först i USA eftersom det handlar om att Apple uppdaterar sina kartdata. Värt att nämna är även att Memoji får fler anpassningsmöjligheter, Påminnelse-appen får nya funktioner och IOS 13 innebär även att Apples speltjänst Apple Arcade öppnar dörrarna.

Ios 13 är anpassat för alla Iphone-modeller från och med Iphone SE och det inkluderar de nya  Iphone 11, Iphone 11 Pro och Iphone 11 Pro Max men även Iphone XS, Iphone XS Max, Iphone XR, Iphone X, Iphone 8, Iphone 8 Plus, Iphone 7, Iphone 7 Plus, Iphone 6s, Iphone 6s Plus och då även Iphone SE.

Watch OS 6 gör klockan mer fristående

Med Watch OS 6 får Apple Watch en egen Appstore direkt i klockan. Den blir alltså mindre beroende av telefonen, klarar sig mer själv. Till de andra stora nyheterna hör även att dina hälsoaktiviteter analyseras mer för att hitta trender och klockan får funktioner för att ha koll på menscykler. Dessutom blir Siri förbättrad och vi får nya urtavlor. 

Watch OS 6 kommer liksom Ios den 19 september och fungerar på Apple Watch series 1 till series 5. Till Series 1 och 2 släpps dock Watch OS 6 senare i höst för att Apple säger att man fortfarande har en del jobb kvar för att anpassa mjukvaran.

Ipad OS gör entré

Den mest intressanta nyheten i Ipad OS är troligen den nya hemskärmen där både widgets och ikoner gör sällskap. Förbättrad filhantering är en annan nyhet och mer avancerad texthantering finns även det. Numera kan du även arbeta med en och samma app i separata fönster, alltså så du kan till exempel ha två olika webbsidor i Safari öppna sida vid sida.

Dessutom får så klart även Ipad OS som fortfarande har väldigt mycket gemensamt med Ios de funktioner med uppdaterad Bilder-app, mörkt läge och så vidare som kommer i IOS. 

Ipad OS släpps först den 30 september och fungerar på Ipad Air 2 och senare, alltså Ipad Pro 12,9 tum, Ipad Pro 11 tum, Ipad Pro 10,5 tum, IPad Pro 9,7 tum, Ipad (sjunde generationen), Ipad (sjätte generationen), Ipad (femte generationen), Ipad mini (femte generationen), Ipad mini 4, Ipad Air (tredje generationen) och Ipad Air 2.