Äntligen mindre krångligt med Youtube på barnmobiler

Nu finns Youtube Kids i Sverige – så fungerar det

Googles Youtube har nu lanserat sin barntjänst i Sverige, vilket löser en olägenhet i samband med Googles Family Link.

Publicerad Uppdaterad

Youtube Kids är barnversionen av Youtube. Förutom att själva appen och sajten har ett helt annat utseende är framför allt innehållet kurerat, och filmer som anses olämpliga för barn är bortrensade. Även reklamen är gallrad, och tillåter inte trailers för filmer med rekommenderad åldersgräns på 13 år eller över, datorspelsreklam, mat- och dryckreklam eller klickbara annonser.

Löser problem med spärr av vanliga Youtube

Men framför allt löser den svenska lanseringen av Youtube Kids ett av Google självförvållat problem för svenska användare. Sedan i våras är nämligen alla Googlekonton för barn kopplade till tjänsten Family Link, där föräldrar kan kontrollera skärmtid och vilka appar som kan installeras. I samband med det spärrades också tillgången till vuxenversionen av Youtube för barn under 13, med hänvisning till barnversionen, som alltså inte fanns tillgänglig i Sverige. Resultatet var att barn inte kunde komma åt Youtube i sin Android-mobil med mindre än att man använde en mobil webbläsare uttan att logga in på Google.

Men det var då och nu är nu. Youtube Kids är integrerat med Family Link vilket innebär att du som förälder via Family Link-appen i din mobil kan välja att blockera enskilda videor, begränsa tiden barnet får titta på Youtube, eller stänga av sökfunktionen så att barnet bara kan se de kanaler du valt ut.

Youtube Kids finns att ladda ner både till Android och Ios.

Källa