Stark tillväxt

Nu fler mobilabonnemang än människor globalt

Diagrammet visar tillväxt för mobil datatrafik

Mobil datatrafik ökade med 55 procent under sista kvartalet 2016 jämfört med samma kvartal året innan.

Publicerad Uppdaterad

Regelbundet släpper Ericsson det man kallar Mobility Report där man uppskattar bland annat antalet mobilabonnemang, trafiken i mobilnät globalt samt många andra nyckelsiffror på regional och global nivå som visar hur mobiltelefoner och mobila tjänster används idag.

5,2 miljarder användare
Den senaste utgåvan av rapporten som just kommit behandlar sista kvartalet förra året och där ser vi att antalet mobilabonnemang hade vuxit till 7,5 miljarder globalt vilket inkluderar 132 miljoner nya abonnemang under kvartalet. Antalet unika användare är dock lägre, närmare bestämt 5,2 miljarder eftersom det i de 7,5 miljarderna räknas in inaktiva abonnemang, personer som har flera aktiva enheter samt de som använder flera parallella abonnemang för olika typer av samtal eller tjänster. 

Över 100 procent
Redan tidigare har Ericssons rapport visat att antalet mobilabonnemang vuxit större än antalet människor och den utvecklingen fortsätter. Tillväxten för abonnemang är ungefär 4 procent per år och penetrationen är idag 101 procent. Av mobilabonnemangen används ungefär 55 procent i en smartphone och Ericsson beräknar att det under fjärde kvartalet 2016 såldes 440 miljoner smartphones och att de stod för 85 procent av alla sålda mobiltelefoner under det kvartalet.

Stark tillväxt lokalt
Antalet abonnemang för mobilt bredband ökade under kvartalet med ungefär 220 miljoner vilket innebär att det totalt ska finnas 4,3 miljarder abonnemang totalt för mobilt bredband. När det gäller mobilabonnemang och tillväxt är det framförallt Indien och Kina som står för den största tillväxten. Enbart Indien stod ensamma för 70 miljoner av de totalt 132 miljoner nya abonnemangen under kvartalet.

Källa