Ett års väntan är över

Nu går det att radera meddelanden i Facebook Messenger

Den så kallade unsend-funktion som Facebook utlovat för sin meddelandeklient Messenger har nu till slut rullats ut till både Android- och IOS-apparna. Den som vill radera ett meddelande har tio minuter på sig.

Publicerad Uppdaterad

Det var i samband med att Cambridge Analytica-skandalen uppdagades förra våren som det framkom att Facebooks vd Mark Zuckerberg hade en funktion som gjorde det möjligt för honom att radera meddelanden som han hade skickat. Och kraven från Facebookanvändarna på att få samma möjlighet att radera meddelanden som grundaren lät så klart inte vänta på sig. Facebook – som precis gått igenom sin tuffaste förtroendekris någonsin – hade mer eller mindre inget annat val än att lova sin enorma användarbas en unsend-funktion. Och nu är den till slut på plats. Enligt Facebook bygger funktionen på samma teknologi som den Mark Zuckerbergs funktion byggt på, även om den är en gnutta mer sofistikerad. 

Tio minuters tidsfrist

Funktionen har rullats ut till samtliga användare av de senaste versionerna av IOS- och Android-appen för Messenger, och ger möjligheten att radera ett meddelande inom tio minuter från det att det skickats. Den som vill radera ett meddelande klickar bara på det och får då möjligheten att välja om man vill radera meddelandet för samtliga deltagare i konversationen eller bara för sig själv. Den chattbubbla som eventuellt plockas bort ersätts med en text om att meddelandet raderats samt vem som raderat det. Unsend-funktioner finns i flera andra meddelandeappar. Telegram har till exempel erbjudit möjligheten att radera meddelanden efter att de skickats i flera år. 

Källa