"Svalt intresse"

Nu hoppar flera av Windows RT-tåget

Samsung, Lenovo och nu Asus - listan på tillverkare som lämnar Windows RT växer. Anledningen uppges vara kundernas svala intresse för operativsystemet.

Publicerad Uppdaterad

Det var i mars som Samsung meddelade att försäljningen av den ARM-baserade surfplattan Ativ Tab ska läggas ned. Detta bakslag följdes av att Lenovo tidigare i juli valde att ta bort sin surfplatta med Windows RT från företagets websida.

I går tisdag gick Asus ut med att man inte kommer att fortsätta satsa på Windows RT-plattor. Intresset bland konsumenterna har varit lågt, säger Asus i en kommentar till sajten AllthingsD.

Windows RT och Surface RT har kommit att bli ett sorgebarn för Microsoft. I mjukvarujättens senaste kvartalsrapport framkommer det att företaget blivit tvungna att göra en nedskrivning på motsvarande 5,9 miljarder svenska kronor. Anledningen? Ett för stort restlager av Surface RT-plattor som inte gått att sälja.

Microsoft har sedan lansering fram till 30 juni i år endast tjänat motsvarande 5,5 miljarder svenska kronor på försäljningen av Surfaceplattor. Det framkom av ett dokument till amerikanska insynsmyndigheten. Detta ska ställas mot att annonsbudgeten för Surface har legat på motsvarande cirka 5,8 miljarder kronor under perioden.

– Microsoft borde lägga ned Windows RT och istället satsa på surfplattor med Windows 8, säger analytikern Jack Gold på J. Gold Associates i en kommentar till IDG.