Ny beta + News-appen testad

Nu kan alla testa Ios 9

Apple har släppt den offentliga betaversionen av Ios 9 och vi har testat deras nya app News.

Publicerad:

10 jul 2015 - 10:45

Uppdaterad:

10 jul 2015 - 10:52

I Ios 9 ersätts appen Tidningskiosk med den nya appen News. I News kan man följa olika nyhetskällor, men även ämnen och nyckelord för att i appen få ett nyhetsflöde som är anpassat till precis det du är intresserad av.

För att kunna testa betaversionen av Ios 9 kan man som privatperson anmäla sig till den offentliga betan och registrera sin enhet för att vara med. Då kan man använda Ios 9 beta, men eftersom det är just en beta och mjukvaran kan vara rätt så instabil är det inget man bör göra på en enhet man är beroende av dagligen.

Man kan även ladda ner betaversionen om man är registrerad utvecklare hos Apple och i den senaste versionen som heter Ios 9 beta 3 finns bland annat News-appen. Den visas än så länge enbart för amerikanska användare, men vi har ändå lyckats ta en titt på den.

News-appen ska släppas först i USA, Storbritannien och Australien, så när Ios 9 släpps i Sverige är troligen inte appen med. Däremot kan man gissa att Apple utökar antalet länder som är med om appen blir populär och att den då kanske dyker upp även för oss.

När vi startar appen för första gången har Apple valt ett par nyhetsskällor åt oss redan och vi får komplettera med ”minst tre till”. Här finns framförallt de största amerikanska nyhetsskällorna men även generella områden som ”Business” eller amerikansk politik. Efter att ha valt några nyhetsskällor och några ämnesområden att bevaka får jag upp flödet med de senaste artiklarna.

Mellan artiklarna finns även nu i betaversionen annonser men i bara en i hela mitt flöde på cirka trettio utvalda nyhetsartiklar. När man klickar sig vidare till en artikel får man i stort sett se tidningens mobila webbplats med undantaget att annonser och Facebook-gilla-knappar och så vidare ibland är bortplockat. Det blir en lite mer avskalad presentation alltså, men ingen stor skillnad mot att gå direkt till tidningens webbplats. Ska man leta efter en fördel med Apples News-app är det snarare möjligheten att följa nyheter inom ett visst ämne, oavsett nyhetsskälla. 

Jag testar att göra en sökning på ”Sweden” och klickar i att jag vill följa nyheter om allt från svenska kungahuset till U21-landslaget, svenska försvaret och ”Sverige under andra världskriget”. När jag klickar mig vidare från en del av de sökresultaten, som det där Zlatan berättar att han vill spela för Bayern, kommer jag till en vanlig webbsida med annonser. Så på det sättet är Apple News mer av en vanlig sökmotor än en egen nyhetstjänst.

Andra nyheter i Ios 9 beta 3

Bland övriga nyheter i betan finns möjligheten att spela musik i högsta kvalitet även via mobilnätet. I Ios 8.4 är den möjligheten enbart tillgänglig när du är uppkopplad till ett wifi-nät.

Bland övriga nyheter i Ios 9 beta 3 finns till exempel nya album i kameraappen så att skärmdumpar och självporträtt (alla bilder tagna med den främre kameran) hamnar i egna mappar. Dessutom finns uppdaterade Apple Music så att även de som använder beta-versionen nu alltså kan använda Apples musiktjänst (vårt test här) som lanserades för allmänheten i och med släppet av Ios 8.4 i slutet av juni.

.

.

 

.