1
1
https://www.mobil.se/nyheter/nu-kan-du-laga-din-iphone-sjalv-hemma-med-originaldelar
571237
Nyheter
falskt
Apple gör helvändning

Nu kan du laga din Iphone själv hemma med originaldelar

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/apple_self-service-repair_hero_11172021.jpg?itok=fQkmAEwE', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/apple_self-service-repair_hero_11172021.jpg?itok=2KwqMwCk', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/apple_self-service-repair_hero_11172021.jpg', w: 1960, h: 1102, title: ' ' },]
Apple har meddelat att de kommer att införa möjlighet för privatpersoner att köpa reservdelar, verktyg och manualer för att själva laga sina Appleprodukter, en rejäl helomvändning från hur det varit tidigare.

Apple har lanserat en nyhet som representerar en rejäl kovändning i deras tidigare åsikter kring vem som får reparera deras produkter. Från att ha varit väldigt restriktiva med vilka som får tillgång till reservdelar, verktyg och manualer lanserar de nu ett nytt reparationsprogram. Under nästa år kommer nämligen användare själva att få tillgång till reservdelar och verktyg för att laga sina egna Appleprodukter. Till en början handlar det om delar till Iphone 12 och 13 och det sägs även att delar för M1-Macbooks kommer att tillhandahållas. 

De menar dock att för de allra flesta användarna så är det fortfarande en auktoriserad verkstad som gäller. Den nya tjänsten är till för de som vet vad de håller på med. Om Apple kommer att ha ett system för att avgöra vilka som kan få tillgång till delar eller vilka priserna kommer att vara har de inte sagt något om. 

Apple har heller inte sagt något om hur hemreparationerna kommer att påverka garantier. Om du till exempel själv lagar en skärm som gått sönder för att telefonen tappats och en annan komponent sedan går sönder på ett sätt som är ett garantiärende, vad anser Apple då? 

Det nya reparationsprogrammet kommer också efter att det tagits fram nya lagförslag som reglerar vilka restriktioner man får ha kring reparationer av produkter, något som Apple som sagt varit stränga med tidigare. Man kan med andra ord anta att Apples initiativ kommer för att föregå strängare lagstiftning på området.

Till en början är det delar för de vanligaste reparationerna som kommer att finnas tillgängliga. Det innebär skärmar, kameror och batterier. Framöver kommer även andra delar till fler produkter att bli tillgängliga. Tjänsten drar igång tidigt nästa år i USA och sprids senare över världen under 2022. 

Källa