https://www.mobil.se/nyheter/nu-kan-du-skaffa-en-r-ttvis-milj-mobil
556604
Nyheter
Android-telefonen Fairphone:

Nu kan du skaffa en rättvis miljömobil

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/front_1.jpg?itok=B9Y1Nh_L', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/front_1.jpg?itok=S2-mLJ-0', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/front_1.jpg', w: 950, h: 497, title: ' ' },]
Miljövänliga rättvisemobilen Fairphone går nu åter att beställa. 35 000 enheter finns tillgängliga i en andra tillverkningsrunda.

Sedan några veckor tillbaka kan Android-luren Fairphone nu åter beställas via tillverkarens hemsida. Telefonen fick stor uppmärksamhet när den först presenterades, eftersom den enligt tillverkaren uppges vara den första mobiltelefon som är tillverkad med fokus både på miljövänlighet och rättvisa. Tillgången på telefoner som går att köpa har dock varit begränsad, men nu har en ny kvot på 35 000 enheter gjorts tillgänglig för försäljning. I skrivande stund har 13 000 telefoner av den aktuella kvoten redan sålts.

Miljö- och rättvisetänket för telefonen innebär bland annat att alla råvarumaterial som används för tillverkningen av komponenterna i den ska komma från företag som erbjuder schyssta villkor för de anställda. Själva tillverkningen av telefonen sker i en fabrik i Kina, där en viss andel av vinsten för varje telefon som säljs investeras i en fond som ska förbättra villkor och löner för de anställda i fabriken, vilken också producerar andra prylar än Fairphone.

Vad gäller specifikationer för den rättvisemärkta miljömobilen så handlar det om en Android 4.2-utrustad telefon med möjlighet till dubbla simkort samt en 4,3 tum stor skärm på 960 x 450 punkters upplösning. Kameran är på 8 megapixel och prislappen ligger på 310 euro för ett exemplar. 

Källa

Ämnen