Annons

Vi har provat

Nu kan du spåra Apple Airtags med en Android: Så funkar det

Apple släpper Android-app som upptäcker spionerande Airtags.

Publicerad Uppdaterad

Den primära funktionen med trackers som Apples Airtags är givetvis att ägaren inte ska kunna tappa bort sina prylar lika lätt. Det tog dock inte lång stund innan personer upptäckte att de kunde användas för att spionera på andra personer genom en väl placerad Airtag i en handväska, en bil et cetera. 

I somras meddelade Apple att de skulle släppa en varnings-app för Android, och nu sex månader senare har de släppt Tracker Detect, en gratis Android-app som är kompatibel med Apples Hitta-nätverk inklusive Airtags. Appen visar okända enheter som finns i närheten, och kan även få dem att spela upp ett ljud för att lättare kunna hitta dem. Appen kan även plocka upp information som är lagrad i trackern, exempelvis serienummer, och har även instruktioner för hur batteriet kan plockas bort om en spiontracker har upptäckts.

Appen är alltså gratis att ladda ner och kan söka efter Airtags i närheten. Den rapporterar dock inte om alla Airtags utan bara de som varit separerade från sin ägares Iphone elle rklocka i minst femton minuter. En sökning vid Slussens tunnelbanestation med relativt mycket folk i rörelse ger oss inga träffar i appen. Senare, på redaktionen får vi dock en träffa på en okänd Airtag och då signalerar appen att vi behöver vänta tio minuter då Airtagen alltså ska vara kvar i vår närhet. Först efter tio minuter blir möjligheten att spela en ton på den Airtagen tillgänglig. I Apples Tracker Detect kan man även läsa av hittade Airtags genom att hålla dem mot telefonen. Det fungerar dock inte när vi testar. Inte heller lyckas vi spela upp ljud på den Airtag vi hittat (troligen vår egen) efter tio minuter.

Källa