Efter privatkopieringsdomen

Nu kan smartphones bli dyrare i Sverige

Om gårdagens dom mot Telia rörande den så kallade privatkopieringsavgiften får genomslag så kan telefoner med mycket lagringsutrymme komma att bli avsevärt dyrare i Sverige framöver.

Publicerad Uppdaterad

Södertörns tingsrätt i Stockholm meddelade igår att Telia ska betala ett skadestånd på totalt 107 miljoner kronor i så kallad privatkopieringsersättning, något som ibland refereras till som ”kassettskatten”. Detta efter att organisationen Copyswede stämt Telia för att ha importerat Iphone-enheter utan att belägga dem med en avgift för just privatkopiering. Enligt tingsrättens dom ska avgiften vara tre kronor per gigabyte, något som nu förstås innebär att smartphones med stort internt lagringsutrymme kan komma att bli avsevärt dyrare i Sverige på sikt. 

Maxad Iphone kan bli 1 500 kronor dyrare

Domen rör äldre telefonmodeller som sålts mellan 2009 och 2016, och vilket genomslag domen får i övrigt är ännu svårt att avgöra. Telia kan förstås också överklaga domen, och ett av många argument man skulle kunna åberopa är att smartphones används till avsevärt mycket mer än att lagra kopierade filer. Men om domen skulle få ett bredare genomslag så skulle det fastställda beloppet innebära att en Iphone XS med 512 GB lagringsutrymme skulle bli 1 536 kronor dyrare i Sverige. Branschorganisationen Elektronikbranschen menar att kassettskatten är orimlig och förlegad. ”Idag streamar människor musik och film, det handlar inte om kopiering” säger Elektronikbranschens vd Klas Elm till TT. 

Källa