https://www.mobil.se/nyheter/nu-kommer-bluetooth-5
562487
Nyheter
Långt

Nu kommer Bluetooth 5

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/bluetooth-5.jpg?itok=EyI0EBoW', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/bluetooth-5.jpg?itok=nEOjDEeW', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/bluetooth-5.jpg', w: 1014, h: 633, title: ' ' },]
Nu har version fem av Bluetooth-standarden blivit klar och är redo för utrullning.

Standarden för Bluetooth 5 fick vi se redan i mitten av juni i år, men nu meddelar styrgruppen Bluetooth SIG att tekniken är färdig och redo att implementeras i riktiga produkter.

Det betyder att vi under 2017 kommer att få se telefoner, headsets och mycket annat med den nya standarden. Till skillnad från de olika varianterna av Bluetooth 4, som ofta gick i tandem mellan de två spåren med hastighet respektive extrem strömsnålhet, handlar det här om hastighet och kvalitet rakt igenom.

Bluetooth 5 kommer att föra med sig fyra gånger räckvidden. För lågenergienheter snackar vi då 50-100 meter i öppen miljö och för det mer högpresterande spåret för tekniken runt 200 meter utomhus och 40 inomhus. Hastigheten förbättras också rejält. Lågenergivarianten dubblas, från en megabit per sekund till två samtidigt som kapaciteten i densamma är åtta gånger högre. Tyvärr gäller hastighetsökningen inte den snabbare delen av bluetooth, som ligger kvar på 24 megabit per sekund. Samtidigt ska standarden vara rejält mycket tåligare mot störningar och dra mindre ström än tidigare versioner.

Enheter med Bluetooth 5.0 inbyggt beräknas dyka upp i handeln inom ett halvår, men rimligen kommer vi få se enheter med tekniken visas upp på exempelvis CES-mässan i januari.

Relaterade artiklar

Ämnen