Säg adjö till PIN-koden

Nu kommer kreditkortet med fingeravtrycks-sensor

Mastercards nya kreditkort har fingeravtryckssensor inbyggt för biometrisk autentisering vid köp.

Mastercard har nu till slut släppt världens första kreditkort med fingeravtryckssensor, en biometrisk lösning som kan komma att göra PIN-koden överflödig en gång för alla.

Publicerad Uppdaterad

Biometrisk autentisering har funnits i mobilvärlden sedan urminnes (nåja) tider. Men på kreditkortssidan trilskas vi än idag med PIN-koder, något som Mastercard nu vill ändra på. Nu har man nämligen lanserat ett kreditkort med en fingeravtryckssensor av ungefär samma typ som man hittar på en vanlig smartphone. 

Premiär i Sydafrika
När man betalar med kortet stoppar man in det som vanligt i kortläsaren, men istället för att trycka in sin kod håller man bara fingret mot läsaren för att bekräfta transaktionen. Kortet släpps till en början på försök i Sydafrika, men ambitionen är att ta tekniken även till Europa och Asien inom kort. 

Kontaktlös version på gång
Mastercard hävdar att man på sikt även vill testa en kontaktlös version av kortet, som fungerar ungefär på samma sätt som en mobil betalningslösning. I det läget skulle kortet inte ens behöva tryckas in i någon terminal, utan det skulle räcka att hålla det mot den och samtidigt bekräfta köpet med fingeravtrycket. 

Källa