Tuffare krav på nätsändningar

Nu krävs tv-tillstånd för livestreaming i Tyskland

Den tyska Twitch-kanalen PietSmietTV måste börja betala licens för tv-utsändningar.

De tyska myndigheterna anser att livestreaming – åtminstone över längre tidsperioder – är att betrakta som tv-utsändningar. Därför vill man nu att de som sänder liveströmmar ska betala licens.

Publicerad Uppdaterad

Livestreaming har blivit en enormt stor företeelse, och framför allt ett allt viktigare slagfält bland de sociala onlineplattformarna när det handlar om att locka användare. I stort sett vem som helst kan nu enkelt sända och distribuera liveströmmar via sin mobiltelefon på nätverk som Facebook, Twitch eller Youtube. För de flesta av oss är livestreaming primärt ett sätt att med ojämna mellanrum dela med oss av mer eller mindre intressanta händelser i små doser åt gången, men det finns även mer strukturerade avsändare som använder livestreamingens möjligheter på ungefär samma sätt som en klassisk tv-kanal, det vill säga man sänder mycket och man sänder länge. Just de användarna vill de tyska myndigheterna nu betrakta som klassiska tv-utsändare, eller broadcasters som det heter med det lite snyggare engelska uttrycket. Och eftersom tv-utsändningar kräver licens, så måste följaktligen flera online-aktörer nu betala för en sådan. 

Stora pengar för små aktörer 
I ett fall som nu uppmärksammats har de tyska myndigheterna kontaktat spelkanalen PietSmietTV, som sänder dygnet runt via streamingplattformen Twitch. PietSmietTV har fått veta att man har fram till den 30 april på sig att skaffa tillstånd för tv-utsändningar, om man ska få fortsätta sända i den omfattning man gör idag. Kanalens ägare Peter Smits säger i en intervju om saken att han kommer att skaffa det nödvändiga tillståndet och att han inte på något sätt kommer att försöka argumentera emot myndigheterna. 
Flera bedömare menar att det nu kan bli tufft för många livestreaming-kanaler i landet, då tillstånden för tv-utsändningar i Tyskland kan kosta allt mellan motsvarande 10 000 och 100 000 kronor. Sådana summor betraktas sannolikt som en droppe i havet för en stor tv-kanal, men kan däremot bli helt avgörande för huruvida en streamingbaserad kanal som sänds från någons vardagsrum kan överleva. 

Källa