Äntligen

Nu lanseras Google Assistant på svenska för utvecklare

Google Assistant. Snart i ännu en produkt nära dig?

Google har sedan tidigare aviserat att man tänker utöka antalet språk som AI-assistenten Google Assistant finns tillgänglig på. Och till vår stora glädje så finns nu Google Assistant på svenska redan i den första vågen med nya språk.

Publicerad Uppdaterad

Av de 30 nya länder som Google Assistant kommer att lanseras på inom kort så ingår hindi, thai, indonesiska, danska, norska, nederländska och – just det – svenska i den första lanseringsvågen. Det har Google låtit meddela i samband med Mobile World Congress i Barcelona. Resterande språk som ingår i det utökade stödet får vänta till slutet av året. Det hela är förstås glädjande nyheter för alla svenskar, även om vi sällan har några problem med att använda engelska. Men att kommunicera på sitt eget hemspråk ger förstås en långt mer naturlig användarupplevelse på alla sätt. Google Assistant har med tiden blivit en allt viktigare komponent i Androidtelefoner och lär komma att spela en allt mer central roll, inte minst i takt med att röststyrning av flera typer av hårdvara blir allt vanligare. 

Ge oss gärna Google Home också

Med en svenskspråkig Google Assistant blir förstås suget efter AI-högtalaren Google Home desto större även här i Sverige. Än så länge finns den dock inte att köpa i vår del av världen, även om det går att kringgå på en rad olika sätt. Möjligen kan hårdvaran bli tillgänglig nu när språkstödet finns. Google har dessvärre inte sagt något om den saken, men vi håller förstås tummarna. Är det något vi inte är bortskämda med här så är det just AI-högtalare.

Lanseringen just nu sker dock bara i form av ett utvecklingskit så att mjukvaruutvecklare utöver de adderade språken kan få utökade möjligheter att integrera Assistant med Android-appar och ta del av utökade positionstjänster. Google Assistant tros nå oss användare först om ett par månader.

Källa