Ny färdighet

Nu minns Alexa låtarna åt dig

Amazons Alexa har begåvats med en ny färdighet som lär falla i god jord bland de aningen minnessvaga. AI-assisten kan nu nämligen spela upp en låt som du vill höra, även om du inte minns titeln på den.

Publicerad Uppdaterad

Nej, det handlar förstås inte om någon slags tankeläsning. Där är vi (tyvärr?) inte riktigt ännu. Men faktum är att Amazons AI-assistent Alexa nu kan gissa sig till vad du vill höra för låt, bara du kommer med en liten antydan om vad det kan handla om. Låt oss till exempel säga att du torskat fullständigt på låten Africa med Toto – något som kan hända även den bäste – men glömt vad den heter. Då ska det räcka med orden ”Alexa, spela den där låten med Toto som jag lyssnade på i tisdags” för att Alexa ska haja vad du söker. 

Återupptäck artister

Den som vill ha hälp med att friska upp minnet kring specifika artisters katalog kan även göra det genom kommandon av typen ”Spela något med Rick Astley som jag inte hört på länge”. Men det går även att vara mer generell än så och säga ”Spela låtar som jag inte har hört på ett tag” alternativt be Alexa att spela en viss genre eller en spellista som man inte lyssnat på under lång tid. Till en början rullas de nya färdigheterna ut till Prime-kunder och Amazon Music-prenumeranter i USA och Storbritannien. När en bredare lansering kan vara på gång är oklart. 

Källa