Uppdaterad

Nu officiell: Huawei Watch D med riktig blodtrycksmätning

Huawei har lämnat ut information om deras kommande Watch D, som kan mäta blodtryck. Klockan lanserades officiellt samtidigt som Huawei P50 Pocket.

Publicerad Uppdaterad

Diverse sensorer och tekniker för att mäta olika parametrar som kan ge hintar om hur du egentligen mår är en vanlig syn på dagens smarta klockor. En utveckling är at klockor ska kunna mäta även blodtryck. Samsung har sedan tidigare haft "blodtrycksmätning" i begränsad form på vissa marknader, under förutsättning att klockan kalibreras med en professionell utrustning. Samsungs teknik mäter rent fysiskt inte blodtrycket utan mäter andra värden, kopplade till blodtrycket, och gör utifrån dessa det estimat som visar vad blodtrycket borde vara. Nu verkar det dock som om Huawei kan bli först med en teknik som ska klara att mäta blodtrycket kontinuerligt och direkt i klockan. 

Vanligtvis när man mäter blodtryck så måste man strypa blodtillförseln eller öka trycket runt blodkärlen i armen, för att kunna mäta trycket. Detta sker oftast med en uppblåsbar krage som fästs runt armen. Det här är så klart svårt att lösa med en smart klocka och den lösning som Huawei presenterats kanske inte kan ses som smidig. 

För att mäta blodtrycket fästs en extra remsa under armbandet som sedan blåses upp, remsan alltså. Så för att kunna mäta blodtrycket måste du ha med dig det extra bandet. Men det knöliga är egentligen hur du ska positionera dig för att mätningen ska fungera. Du måste nämligen ha klockan på vänster arm, böja armen vid armbågen så att den liksom lägger sig snett över bröstkorgen utan att nudda bröstkorgen. Högerhanden ska stödja vänsterhandens armbåge, armbågen ska inte vila mot ett bord eller armstöd. Du måste också sitta medan mätningen görs.

Som du hör är det inte lika smidigt som att använda en separat blodtrycksmätare, men du kan ju i alla fall göra mätningen via din smarta klocka. Många klocktillverkare brukar ju påpeka att ders klockor inte kan användas istället för medicinsk utrustning och frågan är väl om Huawei säger samma sak om deras Watch D, i sådana fall känns det kanske som det hela är mer krångel än vad det är värt. 

Övriga specifikationer i klockan sägs vara 32MB RAM och 4GB lagringsutrymme. Priset verkar hamna på motsvarande runt 4200 kronor (konverterat, vad ett potentiellt svenskt pris blir vet vi inte). 

Källa