https://www.mobil.se/nyheter/nu-r-samsung-galaxy-s4-active-officiell
523819
Nyheter
Ska visas upp 20 juni

Nu är Samsung Galaxy S4 Active officiell

● BILDSPEL Hör ser vi framsidan på Samsung Galaxy S4 Active.
Efter veckor av rykten - på onsdagen gick Samsung ut med officiella uppgifter om kommande Samsung Galaxy S4 Active. Telefonen ska släppas i juli - och Sverige är först ut att få luren.

Det har snart gått  en och halv månad sedan vi hörde talas om Samsung Galaxy S4 Active ryktesvägen för första gången.

Nu har Samsung gått ut med ett pressmeddelande som berättar mer om vad den nya, tåliga Galaxy-medlemmen kommer att kunna erbjuda.

Galaxy S4 Active är utrustad med en 5-tum stor tft-skärm med full hd-upplösning, det vill säga 1920 gånger 1080 bildpunkter. Skärmens pixeltäthet ligger på 443 pixlar per tum. Processorkraften hämtas från en fyrkärnig Snapdragon 600-systemprocessor med en klockfrekvens på 1,9GHz. Utöver detta är telefonen också försedd med en bakmonterad 8-megapixelskamera, 4G/LTE, NFC, Wi-Fi ac och Bluetooth v4.0.

Enheten körs med Android 4.2.2 och Samsung egna gränssnitt Touch-Wiz Nature UX. Batteriet till Samsung Galaxy S4 Active har en kapacitet på 2 600 milliamperetimmar (mAh), och ska gå att byta ut.

Uppfyller IP67-klassning

Mer intressant är dock att telefonen har konstruerats för att klara av lite tuffare tag och är tänkt att användas utomhus. Vi har tidigare sett damm- och vattentåliga telefoner från exempelvis Sony - senaste toppmodellen Xperia Z är ett exempel på detta. 

Samsung Galaxy S4 Active uppfyller kraven för IP67-klassning, vilket innebär att telefonens konstruktion är helt tät, och skyddar enheten från att damm och andra partiklar ska tränga in, samt att den klarar av att sänkas ned till en meters djup i upp till 30 minuter. 

Men Samsung har även gett telefonen en mängd andra finesser som ska göra det lättare att använda telefonen utomhus. Bland annat har pekskärmen fått en Glove Touch-funktion, som gör det möjligt att använda den med vantar på - något som kan vara väldigt praktiskt i ett kallt land som Sverige. Lurens hörlursport ska också vara vattentålig, vilket betyder att du inte behöver oroa dig för att vatten ska tränga in där.

Vi har tidigare nämnt att Galaxy S4 Active har en bakmonterad 8-megapixelskamera. Ett särskilt "Aqua Mode" ska förbättra bildkvaliteten på fotografier och videoklipp som är tagna under vatten. Dessutom ska man kunna använda volumknappen på sidan av Galaxy S4 Active som en dedikerad kameraknapp. Telefonens LED-blixt ska också kunna tjäna som ficklampa under nattetid.

Ska släppas i sommar

Enligt Samsung kommer Galaxy S4 Active att finnas tillgänglig att köpa från och med i sommar. Första marknaderna som telefonen kommer att släppas på är USA - och Sverige. Vid släpp ska Galaxy S4 saluföras i tre färger: grå, blå och orange.

I pressmeddelandet skriver Samsung att Galaxy S4 Active ska visas upp för världen under ett pressjippo i London 20 juni.  Då kommer vi förhoppnigsvis få veta mer om hur mycket telefonen ska kosta.

Mått: 139.7 x 71.3 x 9.1 mm,

Vikt: 151 gram

Skärm: 5 tum, TFT-LCD, 1920 x 1080 pixlar, Glove Touch

Operativsystem: Android 4.2.2 (Jelly Bean) med gränssnittet Touch-Wiz Nature UX

Processor: 1.9GHz Quad-Core

Ram-minne: 2 gigabye

Lagringsminne: 16 gigabyte, stöd för microSD-kort på upp till 64 gigabyte

Kamera: 8 megapixel med LED-blixt, videosamtalskamera på 2 gigabyte

Batteri: 2600mAh

Anslutningar: Wi-Fi ac, Wi-Fi Direct, IrDA, NFC, USB 2.0, Bluetooth v4.0

Övrigt: Damm- och vattentålig, IP67

Släpps: Under sommaren 2013

Pris: Ingen information i dagsläget