https://www.mobil.se/nyheter/nu-ska-1-000-st-der-f-eu-bidrag-till-wifi-hotspots
565013
Nyheter
Fritt fram att ansöka

Nu ska 1 000 städer få EU-bidrag till wifi-hotspots

Projektet Wifi4EU klubbades igenom redan förra året, och nu är det dags för presumtiva städer och kommuner att skicka in sina ansökningar om bidrag. Det handlar om pengar för att sätta upp gratis wifi-hotspots i sin stad, och till en början är det 1 000 städer som kommer att beviljas stöd.

Projektet Wifi4EU är något av Europakommissionens ordförande Jean-Claude Junckers skötebarn. Förhoppningen är att man med hjälp av projektet ska kunna minska de digitala klyftorna mellan EU:s medborgare. Ja, inte bara EU:s medborgare för den delen. Även Norge och Island har fått hänga med på ett hörn, trots att de inte är EU-medlemmar. Det hela går ut på att man ska tillhandahålla EU-bidrag till städer som vill sätta upp gratis wifi-nät på offentliga platser. 

1 000 städer bevlijas bidrag

Bidraget ligger på motsvarande 151 000 kronor och delas i en första omgång ut till 1 000 städer. Ansökningarna kan skickas in från och med nu och i maj får vi veta vilka städer som beviljats bidrag. Om man inte får hjälp den här gången så kommer dock fyra chanser ytterligare. Detta då det långsiktiga målet är att ge bidrag till mellan 6 000 och 8 000 städer. Den totala kostnaden för projektet beräknas landa på motsvarande 1,2 miljarder kronor.