Annons

Första delarna levereras 2019

Nu ska månen få 4G-nät

Månen – snart en uppkopplad himlakropp nära dig. Men hur höga blir egentligen roamingkostnaderna?
Månen – snart en uppkopplad himlakropp nära dig. Men hur höga blir egentligen roamingkostnaderna?

Ett av de mer udda tillkännagivanden som gjordes i samband med årets upplaga av Mobile World Congress var att månen nu ska förses med ett 4G-nät. Det är Vodafone och Nokia som med hjälp av Elon Musks rymdbolag SpaceX ska koppla upp himlakroppen, och den första leveransen av material ska ske redan nästa år.

Publicerad Uppdaterad

Det är det tyska företaget PT Scientist som ligger bakom satsningen på att förse månen med internetuppkoppling i form av ett 4G-nät. Vodafone ska stå för själva signalen och Nokia ska stå för hårdvaran. Projektet är minst sagt spektakulärt och innebär den första privatfinansierade månlandningen någonsin. Om allt går enligt planerna så sker landningen också 50 år efter att Nasa-astronauterna besökte månen för första gången. 

Säkrar upp med 4G

Det är Elon Musks rymdbolag SpaceX som ska skicka upp masterna från Cape Canaveral i Florida någon gång under nästa år. PT Scientist väljer att installera ett 4G-nät i stället för morgondagens 5G-teknologi, något man motiverar med att 5G fortfarande är under utveckling och 4G är mer tillförlitligt i dagsläget. Väl på plats ska nätet kunna användas för att skicka högupplösta bilder från månen, och dessutom ska det användas för kommunikation mellan fordon som ska utforska om månen kan vara beboelig. Fordonen som ska utforska månen kommer att levereras av Audi, men när de kan vara på plats är oklart. 

Källa