https://www.mobil.se/nyheter/nu-sl-pps-googles-smarta-jeansjacka
564057
Nyheter
Wearable tech i ordets rätta bemärkelse

Nu släpps Googles ”smarta” jeansjacka

Efter ett flertal förseningar och hela två år efter den första presentationen så släpps nu till slut Googles och Levi's ”smarta” jacka, en wearable tech-produkt i ordets mest konkreta bemärkelse.

Det har snackats en hel del om uppkopplade kläder med pekytor, men vi har hittills inte sett särskilt många produkter på temat. De flesta ”smarta” plagg som faktiskt dykt upp har dessutom varit på konceptstadiet. Men nu har till slut ett av de mer hajpade plaggen släppts, nämligen den jacka kallad Jacquard som Google tagit fram i samarbete med denimjätten Levi's. Den första presentationen av plagget gjordes redan för två år sedan, men sedan dess har jackan blivit försenad flera gånger, något som beror på att man stött på ett flertal utmaningar med att få den att fungera tillfredsställande. 

Styr din smartphone

Det handlar om en jacka som kopplas via bluetooth till användarens telefon, och därefter kan användas för att styra vissa funktioner. Detta med hjälp av en pekyta i tyget på den vänstra ärmen, som fungerar ungefär på samma sätt som en smartphoneskärm. Det hela har möjliggjorts genom att man vävt in en ledande tråd i tyget. Ärmen är även försedd med haptisk feedback och LED-ljus, så att man enkelt ska kunna bli varse sådant som notifieringar.  Laddning sker via USB och batteriet ska hålla för två veckors normalt bruk. 

Kan inte så mycket

Det är fortfarande en rätt begränsad flora av möjligheter som finns med jackan. Det går att styra uppspelning av musik och att använda den med haptisk feedback för navigering. Dessutom går det att svara på samtal utan att plocka upp telefonen, men det förutsätter förstås att man har ett headset. Dollarpriset ligger på motsvarande 2 800 kronor och nu återstår det att se om den faller konsumenterna i smaken.