https://www.mobil.se/nyheter/nu-slapps-den-nya-office-appen
568297
Nyheter
Nu till både Android och Ios

Nu släpps den nya Office-appen

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/skarmavbild_2020-02-20_kl._11.45.06.png?itok=HYHFfapx', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/skarmavbild_2020-02-20_kl._11.45.06.png?itok=CHKvbS2F', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/skarmavbild_2020-02-20_kl._11.45.06.png', w: 747, h: 510, title: ' ' },]
Den har skvalpat runt som en betaversion ett tag, främst för Android, men nu kommer den fullständiga versionen av Microsofts kompletta app för den som vill kunna jobba smidigare i sin smartphone.

Innan betavesionen släpptes hade Microsofts populära program Word, Excel och Powerpoint funnits som fristående appar. Nu tar MIcrosoft ett helhetsgrepp på de tre apparna och ger dem ett gemensamt hem för både Android och Ios-telefoner. Man skulle ju kunna tänka sig att de bara satte samman de tre apparna under ett skal och var nöjda med det, men Microsoft har gått lite längre och lagt till lite extra egenskaper. 

I hemskärmen kan du till exempel se en kronologisk lista på de dokument du skapat och arbetat med. Det gör det enklare att återgå till ett dokument du nyligen jobbat med istället för att börja rota runt i lagringen på telefonen eller i någon molntjänst. I den nedre delen av fönstret finns också en plus-knapp där du kan lägga till en av tre alternativ. Antingen en notis, som dyker upp i ditt kronologiska flöde, det kan vara en komihåglapp eller en notering till ett dokument. Det andra är inläsningsfunktionen "Lens" som använder kameran för att skanna in ett fysiskt dokument (som tidigare fanns som fristående app). Det sista exemplet, Document, ger dig möjligheten att öppna ett nytt dokument i någon av de tre programmen. 

Det finns också en flik som kallas Actions där Microsoft samlat ihop olika genvägar till funktioner i de olika programmen. Det finns flera olika genvägar för PDF-dokument till exempel för att snabbt konvertera ett worddokument till en PDF.  Eller till exempel dela filerna till en annan smartphone i närheten. Microsoft avslöjar också att de kommer att lansera flera funktioner inom kort, bland annat kommer man snart att kunna diktera i Word. 

För den som hellre vill ha kvar de tre separata apparna, eller bara någon av dem, så kommer de att fortsätta finnas kvar och utvecklas var för sig. Värt att nämna ocså är att det inte finns någon app för Ipad och att appen inte fullt ut stödjer surfplattor.