https://www.mobil.se/nyheter/nu-slutar-blackberry-telefoner-tillverkas
568209
Nyheter
Kastar in handduken

Nu slutar Blackberry-telefoner tillverkas

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/blackberry%20classic.jpg?itok=Y56pU6z2', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/blackberry%20classic.jpg?itok=m458kcmF', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/blackberry%20classic.jpg', w: 650, h: 406, title: ' ' },]
Den lite knasiga men förr väldigt vanliga mobiltelefonen Blackberry kommer nu att sluta tillverkas meddelar den licensierande tillverkaren TLC Communications.

Styrkan hos Blackberry var deras tangentbord som gjorde det betydligt mycket enklare att skriva med dem i jämförelse med övriga mobiltelefoner som fanns då. Dessutom var säkerheten en annan styrka. De blev snabbt populära bland de som behövde kunna kommunicera på språng och då framförallt på den nordamerikanska marknaden. Med sitt qwerty-tangentbord såg de dock lite knepiga ut i jämförelse med konkurrenterna. 

När de smartphones vi nu är vana vid kom in på marknaden föll Blackberrys popularitet snabbt. Blackberry gjorde försök med både pekskärmstangentbord och att gå över från sitt eget system till Android men utan att lyckas vända den nedåtgående trenden. Men så fick den kinesiska tillverkaren TLC Communications tillstånd att använda varumärket och började tillverka en modern variant av den klassiska telefonen.

I sommar går TLC Communications licensavtal ut och de avser inte att förnya det och kommer därför att sluta sälja Blackberrytelefoner. De som äger dylika kommer dock att få teknisk support fram till 2022, eller längre om lokala lagar kräver det. TCL har ett liknande, men gällande avtal för att släppa telefoner under varumärket Alcatel men för även produkter med det egna varumärket TCL.