Logan och Parker

Nvidia presenterar Tegra 5 och 6

Tidigare idag presenterade Nvidia de första glimtarna av det som antagligen kommer att kallas för Tegra 5 och 6.

Publicerad Uppdaterad

GTC, GPU technology Conference, är eventet där Nvidia har som tradition att visa upp kommande roligheter från företaget. Ur ett mobilperspektiv var det definitivt arbetsnamnen Logan och Parker som kommer att etsa sig fast i våra medvetanden. 

Efter att ha pratat om kommande Tegra 4 presenterade nämligen Nvidias högsta höns, Jen-Hsun Huang, några enstaka detaljer om vad som kommer efter Wayne, eller det som idag kallas för Tegra 4 (Nvidia gillar superhjältarnas efternamn som bekant).

Logan kommer att visas upp under hösten i lite mer detaljerad form och planeras dyka upp i riktiga enheter i början av nästa år. Det som presenterades i Logans fall var grafikprocessorn med CUDA-kärnor, som tidigare bara funnits i företagets ”riktiga” grafikkort och vars främsta uppgift är att kunna utföra beräkningar som annars brukar ligga hos den vanliga processorn. Logans grafikprocessor kommer även att ha stöd för OpenGL 4.3.

Nästa steg blir Spindelmannen i form av chippet Parker, som lär dyka upp under 2015. Av förklarliga skäl nämndes ännu mindre om denna, men Huang berättade att chippets grafikprocessor kommer att utgöras av företagets kommande Maxwell-typ, som ska dyka upp i vanliga grafikkort först under nästa år.

Huang avslutade med att garantera hundra gånger mer beräkningskraft från Tegra-chippen under de närmsta fem åren, vilket inte är att lova lite.

Nedan kan ni se själva presentationen (med flummigt ljud) och nu återstår det att se om Samsung, Qualcomm eller någon av de andra chiptillverkarna lättar lite på sina framtidsplaner så vi kan se om de har något liknande på gång.

Källa