Konkurrensproblem

Nvidias köp av Arm stöter på problem

Flera techjättar vänder sig emot affären där elektronikföretaget Nvidia ska köpa företaget Arm. De menar att det föreligger en stor risk att de nya ägarna kommer att göra det svårare för andra att kunna ta del av Arms chipdesign.

Publicerad Uppdaterad

Elektronikföretaget Nvidias köp av Arm har fått en hel del techjättar att grymta upprört. Nu vänder sig flera av dessa till konkurrensmyndigheter för att få affären stoppad, eller åtminstone förändrad. Google, Microsoft och Qualcomm är några av bolagen som höjt rösten och menar att det finns skäl till oro i och med den här affären. 

Affären skulle ge Nvidia kontroll över en kritisk leverantör av chiptechnologi till företag som Apple, Intel, Samsung, Amazon, Huawei med flera. Idag licensierar Arm ut sin chipdesign till många olika företag och oron är att om Nvidia tar över så kommer antingen licensieringen att upphöra eller försvåras, eller så kommer priserna att stiga för Nvidias konkurrenter. 

Nvidia själva har uttalat sig i frågan och menar att licensieringen inte kommer att påverkas. 

Innan affären går i lås ska den granskas av konkurrensmyndigheter i USA, Storbritannien, Europa och Kina. Det stora motståndet från ett flertal stora företag kan göra det svårt för affären att gå igenom i sin nuvarande form. 

Källa