”Vill inte vänta”

Ny bild på Xiaomi Mi Mix 3 bekräftar stöd för 5G-nät

Xiaomis produktchef Donovan Sung har publicerat en bild på kommande Xiaomi Mi Mix 3 som bekräftar att enheten har stöd för 5G-nät. Detta trots att utrullningen av 5G-nät fortfarande är en bit bort.

Publicerad Uppdaterad

Produktchefen Donovan Sung menar att Xiaomi helt enkelt inte vill vänta in implementeringen av 5G-nät, utan ser till att framtidssäkra sin kommande enhet för standarden redan nu. Därmed blir Xiaomis enhet sannolikt den första viktigare enheten från en stor tillverkare som får stöd för 5G. Telefonen ska släppas i oktober, och vid det laget finns inga större 5G-nät i drift någonstans i världen, med undantag för Qatar där operatören Ooredoo erbjuder stöd för 5G i vissa områden. Men på flera håll i världen ska större 5G-nät börja rullas ut under nästa år, och det är förstås ingen dum idé att vara redo. Det är dock tunnsått med andra tillverkare som redan nu aviserat 5G-stöd i kommande enheter, även om både Huawei och LG sagt sig planera telefoner med 5G-stöd under nästa år. Qualcomm offentliggjorde också nyligen sitt Snapdragon X50-modem, som har stöd för 5G, vilket lär påskynda anpassningen bland mobiltillverkarna. 

10 gånger snabbare än 4G

Med 5G-näten – vars standard fastställdes så sent som i juni – kommer mobilanvändandet att få en helt ny dimension, givet de oerhört höga hastigheterna. Det går förstås inte att prata i strikt generella termer om saken, då många faktorer avgör vilken hastighet man kan komma upp i. Men i runda slängar så ska det röra sig om tio gånger så höga hastigheter som man kan komma upp i via 4G. I Sverige ligger Ericsson och Telia i framkant och har redan kört tester. En bredare utrullning här i Sverige lär dock ske först runt 2020. I Asien lär vi däremot se en snabbare utveckling, till exmpel i Sydkorea och Japan. 

Källa