https://www.mobil.se/nyheter/ny-billig-iphone-klar-for-produktion-i-butik-i-mars
568128
Nyheter
Senaste systemchippet men Touch ID istället för ansiktsigenkänning

“Ny billig Iphone klar för produktion – i butik i mars”

I mars ska Apple enligt uppgifter från flera underleverantörer presentera en ny Iphone-modell. Det handlar om en billigare modell och blir en efterföljare till Iphone SE som lanserades 2016.

Den dyraste modellen av Iphone är inte längre den mest sålda och sedan ganska länge nu så är det istället de billigare modellerna av Iphone som är viktigast för Apple. Uppgifterna om den nya telefonen kommer från Bloomberg som fått uppgift från flera av Apples underleverantörer om att telefonen ska börja tillverkas i stor skala under februari. Det handlar om en Iphone som ska ha mycket gemensamt med Iphone 8 från 2017 och det handlar alltså om att Apple kan pressa priset genom att använda beprövade komponenter som fingeravtrycksläsare i hemknappen istället för att välja ansiktsigenkänning eller fingeravtrycksläsare i skärmglaset. 

Vassaste systemchippet

Den nya billigare Iphone-modellen tros få en skärm på 4,7 tum precis som Iphone 8 men ska utrustas med det senaste systemchippet, samma A13 Bionic som man hittar i Apples Iphone 11 och Iphone 11 Pro. Det blir alltså en blandning av gammalt och nytt, precis som i Iphone SE. Iphone 8 säljs fortfarande av Apple och kostar från 5900 kronor, men den nya telefonen tros få ett lägre pris. Den nya IPhone-modellen väntas få LCD-skärm och inte Oled som vi hittar i Apples dyrare telefoner. 

En del tidigare rapporter har talat om FaceID och heltäckande skärm även i den nya billigare Iphone, men detta förnekas alltså av de underleverantörer Bloomberg talat med.

Först senare i år väntas Apple släppa uppföljare till Iphone 11 och 11 Pro, då med nya snabbare systemchipp, 5G-stöd och nya 3D-kameror på baksidan enligt tidigare ryktesuppgifter. 

Två namn i omlopp

”Iphone SE2” eller ”Iphone 9” som den på senare tid sagts heta har inte bekräftats av Apple. Och den som känner Apple vet att man aldrig bekräftar produkter förrän de faktiskt offentliggörs. Det finns därmed en liten chans att produkten inte existerar överhuvudtaget, men den är med tanke på alla de förhandsuppgifter som surrat runt att betrakta som försumbar. 

Om Apple väljer att lansera telefonen i mars så vore det långt ifrån första gången man anordnar ett event vid den tiden på året. Faktum är att det har hänt många gånger tidigare, inte minst förra året då man offentliggjorde sina nya satsningar Apple TV+, Apple Card, Apple Arcade och Apple News+ i samband med event just i mars.