1
1
https://www.mobil.se/nyheter/ny-ipad-och-ipad-mini
570899
Nyheter
falskt
Snabbare och bättre kameror

Ny Ipad och Ipad Mini

● BILDSPEL
Apple har släppt en ny enklare Ipad med snabbare processor och en ny Ipad Mini med större skärm i samma format.

Den nya versionen av Apples billigaste Ipad behåller samma design med hemknapp och breda kanter runt skärmen. Fördelen är att äldre tillbehör fortfarande fungerar till nya nionde generationens Ipad. Nackdelen är till exempel att bara första generationens Apple Pencil stöds.

Den främsta men inte enda nyheten är snabbare processor, A13-chipet för att vara exakt. Den bättre processorn ska bland annat hjälpa kameran att ge bättre autofokus.

Frontkameran är också ny, med 122 graders synfält och 12 megapixel. Den stödjer nu funktionen Center Stage som tidigare fanns i Ipad Pro, vilket innebär att kameran kännner igen ansikten och riktar in bilden mot dem och följer dig om du rör dig framför kameran. Funktionen fungerar även i tredjepartsappar.

Skärmen har även fått Truetone-funktionen som anpassar färgåtergivningen efter omgivningens ljus. Lagringsutrymmet i den billigaste modellen har uppgraderats från skamliga 32 GB till 64 GB, men priset börjar trots det vid 4000 kr.

Ipad Mini har till skillnad från nionde generationens Ipad fått helt ny design, närmare bestämt den som Ipad Air har. Det innebär bland annat att den fått fingeravtrycksläsare i av/påknappen, mindre ramar och därmed 8,3-tumsskärm i lika litet format. Den stöder andra generationens Apple Pencil med magnetfäste och laddning mot ramen. Plattan har stereohögtalare på kortsidorna och USB C-port för snabbare dataöverföring och anslutning till tillbehör.

Processorn är 40 procent snabbare mot föregående Ipad Mini, och bägge kamerorna har uppdaterats till 12 megapixel. Liksom på Ipad stöds nu Center Stage med frontkameran. Väljer du varianten med sim-kortsplats får du 5g-anslutning.

Priset för Ipad Mini börjar på 6000 kronor för varianten med 128 GB lagring och utan sim-kortplats.

Bägge plattorna har skal i 100 procent återvunnet aluminium och nya Ipad OS 15, som bland annat ska ha bättre hantering av att dela skärmen mellan flera appar, widgets på appskärmarna och funktion för snabbanteckningar.