Uppgradering

Ny kameramodul till Fairphone 2

Fairphone har släppt en ny kamera till Fairphone 2, som befintliga användare kan installera själva.

Publicerad Uppdaterad

Holländska Fairphone har som mål att göra telefoner producerade under socialt ansvarsfulla förhållanden, både vad gäller monteringen i fabrikerna och brytningen av metallerna som används. Men också med längre livslängd, och Fairphone 2 har därför en konstruktion där telefonen är extremt lätt att montera isär med vanlig skruvmejsel. Dels för att den ska vara enkel att reparera, men också med tanken att den ska kunna uppgraderas.

Nu finns det för första gången också en uppgraderingsmodul i form av nya kameror till telefonens fram- och baksida. Den nya kameran är på 12 megapixel med en Omivision OV12870 CMOS sensor, och frontkameran är på 5 megapixel. Fairphone 2 såldes ursprungligen med 8-megapixelkamera på framsifan och 2 megapixel för selfies, men alla Fairphone 2 som säljs framöver kommer att ha den nya kameran.

Dessutom kan den som vill själv köpa den nya kameran och montera i mobilen. Priset är 45 euro (drygt 450 kronor) för huvudkameran, 30 euro för frontkameran, eller 75 euro för bägge.

Tyvärr kan inte chipsetet på telefonen uppgraderas. Den drivs av Snapdragon 801, ett chipset som var gammalt redan när telefonen började säljas och som hindrar vidare uppgraderingar av programvaran eftersom det inte stödjer Android 7.0 eller högre.

I Sverige säljs Fairphone 2 med den nya kameramodulen av ETC för 399 kronor/månad med abonnemang, och man kommer även att sälja kameramodulen till befintliga användare.

Källa