Algoritm

Ny kamerateknik plockar ut reflektioner

Google och MIT visar teknik som kan plocka isär reflektioner från resten av en bild.

Publicerad Uppdaterad

När du står bakom ett fönster som reflekterar en påslagen tv och täcker en lilaosande solnedgång kan det kännas lite surt. Google och en grupp forskare från Massachusetts Institute of Technology (MIT) forskar på teknik som kan lösa det problemet och har publicerat en rapport med resultat från experiment med tekniken.

De två parterna satte också ihop en videopresentation för tekniken inför Siggraph 2015, en konferens och ett galleri för datorgrafik samt interaktiv teknik. I videon berättar man hur tekniken använder sig av en ny algoritm som kan fånga upp reflektioner och separera objekt som ligger i vägen för det du helst vill få med i bild. Därifrån separerar man de två identifierade bilderna från varandra.

Metoden kräver dock lite mer än att klicka på avtryckaren. Du filmar först under en kort period för att få fånga sådant som annars kan gömma sig bakom galler eller inte syns på grund av reflektioner. Därefter skapar algoritmen ett referensfoto för antingen en reflektionsfri bild eller en bild på själva reflektionen.

Google har inte sagt något om tekniken kommer se dagens ljus men i rapporten drar man slutsatsen att deras resultat haft högre kvalitet än tidigare motsvarande teknik. Tekniken kan också användas för att få bort liknande problem i panoramafoton. I kommentarsfältet för videon säger Tianfan Xue, en av forskarna på MIT, att deras teknik liknar panoramateknik i hur den tar bort objekt som rör sig.

Foton som tas genom fönster är inte ovanligt så det bör finnas motiv till att få ut tekniken på marknaden.