https://www.mobil.se/nyheter/ny-mobiltillverkare-gor-entre-pa-ifa-har-ar-tcl-plex
567518
Nyheter
IFA 2019

Ny mobiltillverkare gör entré på IFA: Första telefonen heter TCL Plex

TCL är mest kända för sina tv-apparater och den första mobiltelefonen under eget namn tar fasta på det.

I Sverige är TCL nog mest kända som tillverkare av teve-apparater men de ligger även bakom mobiler med varumärkena Blackberry, Alcatel och Palm. När man nu släpper mobiltelefonen TCL Plex som visas upp här på IFA-mässan är det en första telefon bland flera som ska komma framöver. Skärmen och kamerorna som är tre till antalet är det man satsat mest på och det här handlar om en telefon i prisklassen strax över 3000 kronor. Just den här telefonen är dock inte aktuell för svenska marknaden i dagsläget, men bolaget lovar att även vi i Sverige kommer att få se mer av bolagets produkter framöver.

TCL Plex är utrustad med en 6,53 tum stor LCD-skärm som TCL gjort sitt bästa för att den ska få samma egenskaper som en oled-skärm med bättre svärta och fina kontraster. Man gör det med något man kallar Nxtvision som är ett läge man på mobilen i montern kan slå av och på. Skillnaden är så klart märkbar och man märker tydligast på mörka bilder och filmer att detaljer framgår tydligare.

Tre kameror

Bilder i mörker ska även kamerorna bidra med och när jag testar kameran på mässan får jag gå in bakom ett skynke för att testa att filma i mörker, vilket TCL Plex klarar bra, i alla fall för att vara just en telefon i den här prisklassen. Kamerorna består av en huvudsensor på 48 megapixel från Sony tillsammans med en vidvinkelkamera och en särskild kamera för att just hjälpa till att ta bilder i mörker.

Selfiekameran sitter i ett hål i övre vänstra hörnet av skärmen och gränssnittet i telefonen är relativt likt Googles rena gränssnitt, men här finns ett par olika pålagda funktioner. Det finns till exempel en fysisk knapp på sidan av telefonen som du kan styra så den tar dig till en app, eller en annan app om du dubbelklickar eller håller in knappen.

Skapar ekosystem

Utöver mobiler och teve-apparater gör TCL bland annat tvättmaskiner, kyl och frys, men mobiler tycks vara ett centralt område där man vill växa. Redan på mobilmässan i Barcelona tidigare i år visade TCL upp olika prototyper på vikbara telefoner och vi har även fått se andra prototyper som visar inte bara att TCL har mycket resurser utan även att man är ambitiösa och långsiktiga, vilket gör att vi lär få höra mer om det här bolaget framöver.