Prestande eller batteritid

Ny processorteknik kan ge mobiler sju gånger längre batteritid

Samsung och IBM har tagit fram en ny design för processorer i mobiltelefoner som kan göra att telefonen antingen får dubbel prestanda eller betydligt längre batteritid.

Publicerad Uppdaterad

Samsung och IBM påstår att de har utvecklat en ny typ av teknik för att bygga processorer vilken ska kunna utöka deras prestanda ordentligt. På ett vanligt chip sitter transistorerna sida vid sida och antalet transistorer begränsas således av ytan och deras egen storlek. Med den nya tekniken som kallas VTFET (Vertical Transport Field Effect Technology) så placerar man istället transistorer ovanpå varandra. Det ska ge ett effektivare elflöde och ger möjlighet att placera in fler transistorer på samma yta. 

IBM menar att det går att få ut två olika fördelar ur den här tekniken. Antingen kan man få processorer som är dubbelt så snabba eller som är 85 procent mer effektiva. Det skulle alltså kunna leda till mobiltelefoner som bara behöver laddas en gång i veckan, eller till mobiltelefoner som kan processa mycket mer data. Vare sig IBM eller Samsung har dock sagt något om när de tänker sig att kommersialisera den nya designen och börja implementera den i mobiltelefoner. 

Vad skulle du helst ha, en mobil som var dubbelt så kraftfull som telefonerna idag eller en mobil du bara behövde ladda en gång i veckan, men som hade dagens prestanda?

Källa