Annons

Omnivision introducerar

Ny sensor ska ge bättre autofokusprestanda i mobiltelefoner

Sensortillverkaren Omnivision har lanserat en ny sensor som med sina 50 megapixlar och nytuvecklade fokuseringsteknik ska ge snabb och säker autofokus till de mobiltelefontillverkare som vill använda den.

Publicerad Uppdaterad

Sensortillverkaren Omnivision har lanserat en sensor som ska ge betydligt bättre autofokusering för mobilkameror, i klass med vad man kan få från en systemkamera med fasdetekterande fokusering. Det här beror på att den nya sensorn, som har en upplösning på 50 megapixlar, har en nyutvecklad fasdetekterande autofokus. Samsung Galaxy S7 var en av de första mobilerna med fasdetekterande autofokus i kameran. Det som är nytt i Omnivisions sensor är att den har flera fokuspunkter och att den nyttjar flera fokuspunkter under varje microlins. Deras teknik, som kallas QPD, samlar fyra fokuspunkter under varje microlins och dessa är sammanlänkade diagonalt vilket gör att de blir känsliga för både horisontella och vertikala linjer. Resultatet ska bli snabbare autofokus och bättre följande autofokus. 

Omnivision menar också att deras sensor, som är 1/1,5tum, ska ha klassens bästa prestanda i lågt ljus tack vare sina pixlar på 1 micron och selektiv brusreducering. 

På videofronten kan sensorn vräka ur sig 8K video i 30fps och 4K i 90fps. Vill man ha riktigt många bilder i sekunden får man gå till 1080p vilket då kan ge 240fps. I 4K-formatet kan den även använda pixelbinning där flera pixlar slås samman till en för att få bättre prestanda i sämre ljus. 

Omnivision själva menar att sensorn är tänkt att hamna i kameror med vidvinkel- eller standardoptik framför sig och den ska vara tillgänglig för mobiltillverkare under årets andra kvartal. Än så länge nämns dock inga tillverkare som kommer att använda den.

Källa