1
1
https://www.mobil.se/nyheter/ny-snapdragon-processor-uppges-far-av1-stod
571692
Nyheter
falskt
AV1-stöd i kommande Snapdragon

Ny Snapdragon-processor uppges få video-stöd Samsung och Mediatek redan har

Ännu oannonserad Snapdragon får den modernare videokomprimeringen.

Det är publikationen Protocol Entertainment som går ut med information om att Qualcomm är på gång att introducera stöd för videokomprimeringen AV1 i en kommande Snapdragon-processor. Det är grafikprocessorn i en processor som går under benämningen SM8550 som ska få stöd för videokomprimeringen – där beteckningen på Qualcomms senaste Snapdragon 8 Gen 1 är SM8450. Det kan med andra ord handla om vad som kommer i en Snapdragon 8 Gen 2, inte minst då Qualcomm enligt uppgift räknar med att tillkännage processorn tidigast mot slutet av 2022 för en lansering under 2023.

AV1-formatet är inget nytt då bland andra MediaTek, Broadcom och Samsung redan har lanserat processorer med stöd för formatet. Däremot är stödet för videoformatet inte speciellt vanligt bland videotjänster, då det nästan enbart är Youtube och Netflix som använder det.

AV1 är ett gratis videoformat som erbjuder betydligt högre komprimeringsmöjligheter än många av de mer spridda videoformaten. Det betyder i praktiken att, beroende på vilket annat format det jämförs med, kan strömma video med bibehållen kvalitet men med mellan 30-50 procent dataöverföring.