Public service i HTML5-format

Ny SVT Play-version blir mer pekvänlig

SVT Play får nu stöd för HTML5-videor i den uppdaterade varianten av tjänsten.

SVT Play har nu släppts i en ny version med en hel del nyheter.

Publicerad Uppdaterad

De flesta som besöker SVT:s streamingtjänst SVT Play gör det med en surfplatta eller en mobiltelefon, uppger Erik Hedin, konceptutvecklare på SVT, i ett blogginlägg. Därför släpper SVT idag en ny version av sajten som är mer pekskärmsanpassad än tidigare. I den nya versionen av tjänsten så kan du nu svepa dig igenom utbudet på skärmen istället för att fälla ut olika moduler i höjdled som tidigare. Om du hellre känner för det så går det även att visa allt innehåll på en och samma gång i en utvald lista.

Listorna har för övrigt blivit fler i den nya versionen av tjänsten. Bland annat finns nu en lista som visar vilka program som är populärast och har delats flest gånger samt en lista som visar vilka program som snart försvinner från webben.

En annan stor nyhet med nya SVT Play är att användarna nu kan välja att strömma filmklippen som HTML5-videor istället för som Flash-videor, vilket bland annat innebär att alla Android-enheter med version 4.3 av systemet kan spela videoklippen direkt i webbläsaren. Värt att notera är dock att det än så länge inte går att visa några undertexter för HTML5-videor på sajten, något som SVT dock uppger sig arbeta på för att lösa så snart som möjligt.

Även apparna för SVT Play har uppdaterats för både Ios och Android. I Android-versionen är den främsta nyheten att appen nu helt enkelt öppnar SVT Play i webbläsaren, medan uppspelningen sedan sker genom att appen återigen öppnas. Har du valt att uppspelningen ska ske med HTML5, vilket du väljer bland inställningarna för sajten, så visas dock också videoklippen direkt i webbläsaren.

För Ios-versionen av SVT Play-appen så märks nyheter bland annat i form av bättre anpassning till Ios 7 samt att appen också har anpassats till nya SVT Play med förbättrade pekskärmsfunktioner.

Källa