Inget upp eller ner

Ny USB-kontakt blir mer lik Apples

Standardiseringsorganet för USB har presenterat en ny kontakt som inte är beroende av att man sätter i den på rätt ledd.

Publicerad Uppdaterad

Författaren till denna artikel föredrar öppna standarder framför företagsspecifika lösningar i nio fall av tio, och minns inte med glädje när varje mobiltillverkare hade sin egen standardladdare. Men samtidigt måste det sägas att Apples Lightning-kontakt verkligen är bättre än den Micro-usb som alla andra använder. Den har två strömpoler och laddar därför dubbelt så snabbt, den slits inte ut lika lätt och framför allt finns det inget upp eller ner på den, man kan sätta i den på vilken ledd som helst.

I alla fall det sista har forumet USB 3.0 Promoter Group en lösning på när man nu presenterat en ny Micro-USB-kontakt, som alltså inte har något upp eller ner utan kan sättas i på vilken ledd som helst. Kontakten kallas USB Type C och är ungefär lika stor som dagens Micro USB-kontakt som är av typen USB 2.0, men den stödjer de högre datahastigheterna på 10 GBit/s som kommer med USB 3. Dessutom ska effekten på strömförsörjningen vara skalbar så att man kan få snabbare laddning.

Det finns ingenting ännu som säger att mobiltillverkarna kommer att anamma den nya kontakten, och gör de det har vi återigen en massa sladdar som går till återvinningscentralen. Vad tycker ni, är det värt det för att slippa upp och ner på kontakten? Skriv i kommentarsfältet!