Bisecu

Ny variant på smart cykellås

Smarta cykellås har vi sett förr, men Bisecus ser ut att bli betydligt smartare.

Publicerad Uppdaterad

Vi har testat smarta cykellås (länk), utan att bli helt övertygade över att de löser något problem, men det koreanska startupföretaget Bisecus produkt ser ut att bli mer genomtänkt. Låset fästes på framhjulets nav, och behöver aldrig tas av. Utöver att låsa cykeln mäter det också en hastighet, avstånd och tid, helt enkelt genom att räkna varven på hjulet efter att du matat in diametern i den medföljande appen.

Låset hindrar hjulet från att snurra när det är låst. Här är det mest uppenbara problemet med lösningen, då det alltså inte hindrar någon från att bära iväg med cykeln. Å andra sidan, när cykeln är låst sätter låset igång att tjuta och blinka om någon rör cykeln, vilket förhoppningsvis fungerar avskräckande. Det är kanske mer för att ställa ifrån sig cykeln på dagtid än för parkering över natten.

Du behöver inte ange någon kod för att låsa upp cykeln, låset är hop-parat med din mobil och låser sig automatiskt när du går ifrån det och låser upp det när du är i närheten.

Bisecus lås väger 350 gram, och har en batteritid på sex månader. Eller vad vi i Sverige kallar "en säsong". Det ska lanseras på Kickstarter i höst. Priset är inte spikat ännu men man hoppas på under 1500 kronor.