Slut när batterierna tar slut

Nya Airpods Pro omöjliga att reparera

Sajten Ifixit, som provar att plocka isär produkter för att se hur lätta de är att laga ger nya Airpods Pro bottenbetyg.

Publicerad Uppdaterad

Alla har vi väl haft sönder en telefon eller två genom åren, och uppskattar då om de är lätta att reparera medan man väntar och inte kostar skjortan medan man gör det. Men bryr man sig om headset går att reparera? Jo om man betalar 3200 kronor för ett headset som Airpods Pro vill man förmodligen kunna ha glädje av det länge, men risken är att batterierna blir trötta efter ett par år. Hoppas du då kunna byta batterier i headsetet så att det blir som nytt blir du besviken.

Sajten Ifixit, som testar att plocka isär elektronikprodukter och gör guider för hemaffixare som vill reparera sina prylar själva, konstaterar att Airpods Pro är en engångsprodukt. Den dag batteritet tar slut efter kort tid trots att du just laddat det är det ingen mening att ens försöka laga headsetet, som får betyget noll av tio för hur lätt det är att reparera.

Även de tidigare första och andra generationens Airpods fick 0/10 i betyg av Ifixit, men att detta även gäller Airpods Pro är på flera sätt frustrerande. Dels för att det är en mycket dyrare produkt till att börja med, men också för att Apple denna gång till skillnad från tidigare Airpods faktiskt använt en battericell av standardtyp, och enligt Ifixit hade man lätt kunnat göra konstruktionen i två halvor som gick att plocka isär så att man hade kunnat byta ut batteriet.

Som ytterligare bevis lägger man fram Sonys WF-1000XM3 och Samsungs Galaxy Buds, som bägge använder exakt samma batteri men där det går utmärkt att byta batteriet. Ifixit har en guide för hur du byter batteriet i Galaxy Buds på en halvtimme, och man graderar svårighetsgraden till medium för en privatperson, vilket betyder att det borde vara en lätt uppgift på en verkstad.

Källa